Een leven als mama: wat verandert er?

Met de geboorte van een kind verandert er veel in het leven van de jonge ouders. Tijdens mijn eerste zwangerschap probeerde ik me al voor te bereiden op de komst van ons kindje. De babykamer werd in orde gemaakt en de oppas werd alvast geregeld. Na de geboorte belandden we de eerste week in een sneltrein. Er kwam van alles op ons af en er was geen moment om alles rustig te ontdekken, want het kleintje had ons nodig! Na de geboorte van onze tweede ging het allemaal veel makkelijker, alles lag nog vers in het geheugen en ons leven stond al in het teken van een kind.

De veranderingen in het leven van jonge ouders na de geboorte van een kind, sluipen er vanzelf in. Je ondergaat alles en denkt er niet bij na. Niet alleen ben ik zelf veranderd, ook onze relatie is veranderd. Onze kinderen zijn nu het middelpunt van ons gezin en een bepalende factor bij alles wat we doen. Zij geven mij heel veel liefde, vreugde en geluk. Ik vind het moederschap ook nog mooier dan dat ik mij van te voren had voorgesteld. Toch zijn er ook een aantal dingen die een stukje lastiger zijn geworden met kinderen.

Hierbij 8 grote veranderingen in het leven als je moeder wordt:

  1. Uitslapen is verleden tijd. Kon je eerste nog opstaan wanneer je wilde, nu word je gewekt door je kinderen die jou nodig hebben. Als je mazzel hebt, slaapt je kind uit tot 7.00 uur, maar je hebt ook kinderen die om 5.30 uur al klaarwakker zijn en de dag willen beginnen. Ook na dat gezellige avondje met vriendinnen.
  2. Alles moet overlegd worden. Voordat je kinderen had, kon je spontaan uiteten of even naar de bios. Nu moet alles overlegd worden met je partner en als jullie samen weg willen moet er oppas geregeld worden.
  3. Gevoel van verantwoordelijkheid. Als je moeder wordt, krijg je ineens te maken met een grote verantwoordelijkheid: de zorg voor je kind! Het leven van je kleintje ligt in jouw handen en bij alles wat je doet denk je eerst aan je kind.
  4. Vakanties zijn nooit meer hetzelfde. Op vakantie naar een ver en warm land, heerlijk op een ligbedje met een cocktail en een stapel boeken, dit beeld kun je maar beter opzij schuiven als je kinderen hebt. Als je nu op vakantie gaat, kies je voor een kindvriendelijke bestemming en zorg je ervoor dat je kinderen het leuk hebben. Want als zij genieten, geniet jij ook!
  5. Je bent altijd een pakezel. Waar je eerst alleen je handtas bij je had als je de deur uit ging, loop je nu overal te zeulen met luiers, flesjes, knuffeltjes, doekjes, speentjes enz. En als je een weekendje weg wil met de kinderen, lijkt het wel alsof je een maand van huis gaat zoveel spullen moeten er mee.
  6. Tijd voor jezelf of voor jou en je partner moet je plannen. De hele dag ben je bezig met de kinderen en staat alles in het teken van slaapjes, spelen, eten, wasjes draaien en tussendoor ook nog het huis op orde houden. Je komt weinig toe aan tijd voor jezelf. Het is best fijn om af en toe een dagje voor jezelf of voor jou en je partner te hebben, maar dit moet je wel plannen. Misschien kunnen opa en oma een dagje oppassen?
  7. Je wasmand zit altijd vol. Zodra je kinderen hebt, heb je altijd onverklaarbaar veel was. Je denk die kleine kinderkleertjes nemen niet veel ruimte in, maar je wasmand is altijd vol. Spuugdoekjes, slabbetjes, beddengoed, babykleertjes, je eigen kleren met spuugvlekken, overal wordt was verzameld en de wasmachine draait overuren.
  8. Alle clichés zijn waar. Voordat ik moeder was, dacht ik vaak ‘het zal wel’ bij het horen van die typische moederuitspraken. Maar als je eenmaal zelf moeder bent, blijken de clichés toch echt waar te zijn. Ook ik zeg steeds dat het allemaal zo snel gaat en dat moederliefde onvoorwaardelijk is. En als moeder ben ook ik altijd moe en kom ik zelf altijd op de tweede plek. Maar ach, je krijgt er zo veel voor terug!

Wat vond jij de grootste verandering toen je moeder werd? Laat het weten in een reactie. 🙂

Liefs,

Femke

IMG_8011.JPG

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s