Waarom voorlezen zo belangrijk is

Met een docent Nederlands en groot leesliefhebber als moeder kwamen de kinderen hier al vroeg in aanraking met boekjes. Als baby waren vooral de knisper- en voelboekjes favoriet. Bij Milou zijn nu vooral de flaptekstboekjes en zoekboeken populair en Finn vindt het vooral leuk als er prentenboeken worden voorgelezen. Dit is bij ons dan ook een vast ritueel voor het slapen gaan. Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, maar ook nog eens heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Lees hier zeven redenen waarom voorlezen zo belangrijk is.

 1. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind
  Door het voorlezen raken kinderen vertrouwd met taal. Ze horen nieuwe woorden en krijgen daar een beeld bij. Zo leren ze woorden te onthouden en goede zinnen te maken.
 2. Het kind oefent de luistervaardigheid
  Luisteren is de eerste taalvaardigheid die kinderen zich eigen maken. Door het voorlezen stimuleer je het kind om de luistervaardigheid te trainen.
 3. Het verhoogt de concentratie
  Je kind leert zich te concentreren en te focussen op het verhaaltje. In het begin is deze concentratieboog nog vrij kort, maar hoe meer je leest hoe langer de concentratieboog wordt.
 4. Het prikkelt de fantasie
  Door het voorlezen leren kinderen zich een voorstelling te maken van dingen die ze zelf nooit hebben gedaan of meegemaakt. Door te lezen train je een kind om zijn verbeelding en inlevingsvermogen te gebruiken.
 5. Het stimuleert sociaal-emotionele vaardigheden
  In het dagelijks leven krijgen kinderen te maken met veel nieuwe indrukken en situaties. Door samen een boekje te lezen over een herkenbaar onderwerp en daarover te praten, kan het je kind helpen bij de verwerking van indrukken en gevoelens. Ook leert het kind zich in te leven in de leef- en ervaringswereld van een ander.
 6. Het helpt bij het naar bed gaan
  Kinderen vinden het fijn om een vaste structuur te hebben. Een verhaaltje voor het slapengaan maakt de structuur van het avondritueel duidelijk. Voorlezen is dan een teken dat het tijd is om naar bed te gaan. Kinderen vinden het vaak leuk en gezellig om een boekje te lezen voor het slapengaan. Hierdoor kan het ook makkelijker zijn om je kind het bed in te krijgen.
 7. Het zorgt voor een warm momentje samen
  Wat is er nou gezelliger dan lekker samen tegen elkaar aan te kruipen en een boekje te lezen? 🙂

Ben je op zoek naar leuke boekentips voor je kindje? Op boekstart vind je een mooi overzicht met boekentips voor baby’s, peuters, dreumesen en kleuters. Ook staan hier (voor)leestips per leeftijdsfase.

Lezen jullie vaak boekjes met je kindje? En welke boekjes vindt jouw kindje leuk om te lezen?

Liefs,

Femke ♥

IMG_9052

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s