Kwaaltjes en klachten na de bevalling

Dat je tijdens de zwangerschap last kunt krijgen van kwaaltjes weet iedereen. Maar ook na de zwangerschap kun je last hebben van kwaaltjes en klachten die bij het ontzwangeren horen. Je lichaam moet herstellen van de zwangerschap en de bevalling, en dat kan best even duren. Afgelopen week las ik een artikel op Linda Nieuws waarin stond dat 1 op de 10 vrouwen jarenlang last houdt van baringspijn, en dat beïnvloed hun dagelijks leven. Veel moeders moeten zich daardoor regelmatig ziek melden of afspraken afzeggen. 

Ook ik heb na mijn eerste zwangerschap lang last gehad van kwaaltjes en klachten. Sterker nog; ik denk dat mijn lichaam nooit meer helemaal de oude is geworden. Toen ik zwanger raakte van de tweede kwamen veel klachten die ik had tijdens de eerste zwangerschap weer terug, zoals rugpijn en bekkenklachten. Momenteel ben ik ruim vier maanden geleden bevallen van mijn tweede kindje en nog steeds is mijn lichaam niet volledig hersteld.

Vermoeidheid
Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht van moeders. Ook ik heb hier al last van sinds mijn zwangerschap. Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de bevalling zelf een behoorlijke nasleep geven, de gebroken nachten kunnen voor vermoeidheid zorgen en het moederschap zelf brengt vaak ook vermoeidheidsklachten met zich mee. Probeer daarom zo veel mogelijk je rust te pakken. Ga bijvoorbeeld overdag een uurtje slapen als je kleintje ook slaapt of spreek met je partner af dat jullie om en om eruit gaan ’s nachts.

Haaruitval
Zowel na mijn eerste als mijn tweede zwangerschap had ik last van haaruitval. Vooral na het douchen of haren kammen lijkt het wel alsof mijn halve haarbos verdwijnt. Het begon bij mij beide keren ongeveer drie maanden na mijn bevalling. Mijn haar wordt steeds dunner en dunner, maar ik weet dat het straks weer allemaal terugkomt. Dan krijg je van die babyhaartjes die ineens overal groeien. Heel vervelend, maar het komt gelukkig allemaal weer goed.

Hoofdpijn
Na de bevallingen kunnen vrouwen last krijgen van hoofdpijn of duizelingen. De hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door verandering in de hormoonhuishouding, maar het kan ook komen door vermoeidheid of spanning. Ik heb ook af en toe last van hoofdpijn. Bij mij komt dit vooral door de vermoeidheid. Hoe moeier ik ben, hoe meer last ik heb van hoofdpijn.

Rugpijn
Na een zware bevalling of na een zwangerschap met bekkeninstabiliteit kun je last houden van blijvende rugklachten. Een afspraak bij een fysiotherapeut kan daarbij helpen. Zelf had ik bij beide zwangerschappen last van bekkeninstabiliteit en ik kamp nog steeds met rugklachten. Ik merk wel dat ik meer last heb als ik lang loop, lang sta of veel aan het tillen ben. Daarnaast krijg ik ook meer last bij lang zitten. Misschien moet ik binnenkort toch maar weer een keer langs de fysiotherapeut gaan.

Buikpijn
Sommige vrouwen hebben na de bevalling last van buikpijn. Je organen en de baarmoeder hebben na de bevalling de tijd nodig om weer op hun plek te komen. Dit kan buikpijn tot gevolg hebben. Het kan zijn dat je darmen nog niet goed functioneren (verstopping of juist diarree). Ook na een keizersnee kunnen je darmen van slag zijn door de operatie en je kunt last hebben van je baarmoeder als je niet genoeg rust neemt de eerste weken. Daarnaast kun je last hebben van naweeën, vooral als je een snelle bevalling hebt gehad. Zelf heb ik de eerste dagen na mijn tweede bevalling veel last gehad van naweeën en pijn in mijn onderbuik als ik te druk deed. Verder heb ik gelukkig geen last gehad van buikpijn.

Hechtingen
Na een natuurlijke bevalling kun je te maken krijgen met een knip en/of scheuren en de daarbij behorende hechtingen. Het herstel hiervan kan een aantal weken duren, dit hangt af van de hoeveelheid hechtingen en de manier van scheuren. Het toiletbezoek kan hierdoor bemoeilijkt worden en pijnlijk zijn. Sommige mensen kunnen na het herstellen van de hechtingen last houden van blijvend littekenweefsel. Ik heb bij beide bevallingen een knip en hechtingen gehad waar ik veel last van heb gehad. Wel vond ik de hechtingen van mijn eerste bevalling pijnlijker dan de tweede bevalling.

Emoties
Naast lichamelijke kwaaltjes en klachten kun je ook last hebben van mentale klachten. Een bevalling brengt enorm veel emoties met zich mee. Je lichaam maakt grote veranderingen in korte tijd door. Alle spanningen en emoties van de bevalling zoeken na de bevalling een uitweg en daarnaast is ook je hormoonhuishouding in de war. Je kunt daardoor een beetje wiebelig zijn in je emoties. Wat zich kan uiten in huilbuien zonder duidelijke oorzaak, de zogeheten kraamtranen. Bij mij viel het op zich wel mee met de kraamtranen, maar sommige vrouwen kunnen er veel last van hebben. Het beste wat je kunt doen is het accepteren en over je heen laten komen. Probeer zoveel mogelijk je rust te pakken en laat je lekker verwennen! In de meeste gevallen gaat het na een paar dagen weer over.

Hadden jullie veel last van kwaaltjes en klachten na de bevalling? En waar hadden jullie last van? Laat het weten in een reactie. 🙂

Liefs,

Femke ♥

Advertentie

8 gedachtes over “Kwaaltjes en klachten na de bevalling

 1. Pettie zegt:

  Herkenbaar! Ik ben vier maanden geleden voor het eerst bevallen. Nu nog veel last van bekkeninstabiliteit. Er heerst best wel een taboe rondom de klachten na een zwangerschap/bevalling. Je ‘moet’ immers blij zijn dat je een kind hebt. Terwijl die klachten ook niet mis zijn.

  Like

  • fem86 zegt:

   Dat klopt! De klachten na na de zwangerschap worden vaak onderschat. Vervelend dat je ook nog steeds last hebt van bekkeninstabiliteit. Ga je hiervoor naar de fysio? Ik merk dat ik de rugklachten steeds meer als ‘het hoort erbij’ ervaar. Maar het blijft vervelend, binnenkort toch maar naar de fysio. Hopelijk wordt het wel minder.

   Like

   • Maris zegt:

    Wel een aantal maanden. En daarna inderdaad van die babyhaartjes. Nu nog steeds van die kortere plukken bij mijn oren.
    Ps. Leuk om je blogs te lezen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s