Tips voor na de bevalling

Je bent net bevallen en voor het eerst moeder geworden. Er staat je gelijk een hoop te wachten! Alles is wennen en je kunt nóg zo veel verhalen lezen, in de praktijk is alles anders. Ik heb geleerd dat je vooral op je gevoel moet afgaan. Er is niets sterker dan moederinstinct! Maar naast de zorg voor je kleintje, komt er nog veel meer bij kijken, denk aan: hechtingen, kraamverbanden, amper kunnen lopen of zitten, volgelopen borsten, naweeën en natuurlijk de visite. De kraamweek is dan ook vooral druk, hectisch en soms gewoon overleven.

Hierbij 10 handige tips voor na de bevalling.

  1. Last van trekkende en prikkende hechtingen? Smeer het elke dag even in met vaseline en neem een badje met Badedas. Hierin zit kastanje-extract, wat goed is voor het herstel van je hechtingen.
  2. Kapotte tepels? Smeer Purelan van Medela op je tepels. Je tepels genezen verbazingwekkend snel.
  3. Vergeet niet om de eerste dagen de maximale hoeveelheid paracetamol te slikken. Je lichaam is helemaal uitgeput, je kunt last hebben van naweeën en alles doet gewoon zeer. Met paracetamol verlicht je de pijn iets.
  4. Last van harde stukken in je borsten die je moeilijk weg krijgt? Gebruik handwarmers (die dingen die je kunt klikken en langzaam warm worden) voordat je gaat kolven/voeden. Stop deze in je bh en zorg dat je borsten goed warm worden. Hierdoor komen de harde stukken los.
  5. Nog een tip voor als je harde stukken in je borsten moeilijk weg krijgt: smeer spiroflor (SRL spier- en gewrichtsgel) op je borsten voordat je gaat kolven. Hierdoor komen de harde stukken los.
  6. Doe bij heftig vloeien twee kraamverbanden in. Zo voorkom je dat je steeds doorlekt. Tip: je kunt ook Kotex Night-Time kopen, deze is vaak goedkoper dan kraamverband en bijna even groot van formaat.
  7. Gebruik een krukje of stoel onder de douche. Je lichaam is zo uitgeput dat lang staan moeilijk is de eerste dagen. Hierdoor kun je toch ontspannen douchen.
  8. Plas onder de douche of (als de wc naast je douche is) zet de douchekop zachtjes aan in de pot als je op de wc zit. Je spoelt zo de hechtingen schoon en het doet stukken minder pijn met plassen.
  9. Zorg dat je zoogkompressen in huis hebt voor je lekkende borsten. Het is namelijk erg vervelend als je constant met natte plekken op je shirt loopt.
  10. Koop een kraamboek. Hier kan alle visite in schrijven en zo heb je een leuk aandenken voor later. Je kunt ook precies teruglezen wat je ook alweer allemaal van wie hebt gekregen. Dit ontgaat je namelijk nogal eens in zo’n drukke, hectische eerste week.

Welke tips vonden jullie ergs handig na de bevalling? Laat het weten in een reactie 🙂

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s