De babyuitzet: wat heb je echt nodig?

IMG_9218

Als aanstaande ouder moet je van alles aanschaffen voor je kleintje. Vooral als je voor de eerste keer papa of mama wordt, heb je vaak geen idee wat je straks allemaal nodig hebt. Daarom raadpleeg je de babyuitzetlijst. Deze lijst kun je overal vinden op internet, in folders, op een app of je krijgt een lijst van je verloskundige. Maar heb je alles van deze lijst nou echt nodig?

Toen ik zelf zwanger was van mijn eerste kindje heb ik ook deze lijst gebruikt. Heel handig, dacht ik. Gewoon de lijst afwerken en ik heb alles in huis voor de kleine. Achteraf gezien heb ik sommige dingen helemaal niet gebruikt en sommige dingen heb ik juist bijgekocht, omdat het er niet op stond of omdat ik er te weinig van had.

Ik heb hier een overzicht van een bestaande babyuitzetlijst en ik zal daarbij vermelden wat ik heel handig vond en wat ik nooit heb gebruikt. Sommige dingen kunnen natuurlijk per persoon verschillen, maar wellicht heb je er wat aan als je zelf aanstaande mama bent en de babyuitzet nog moet inslaan.

Schermafbeelding 2016-01-16 om 12.38.01

Mijn opmerkingen en aanvullingen

Aluminium kruik (2x) – Ik heb zelf beide keren maar één kruik gebruikt. Je hebt maar één kruik nodig om het bedje op te warmen, dus ik zou niet weten waarom je er twee moet hebben. Er staat hier na twee kinderen nog steeds één ongebruikte kruik in de kast.

2-delige wasbak – Dit heb ik niet gekocht en ook niet gemist. Ik zou niet weten wat ik hier mee zou moeten doen. Iemand een idee?

Hoes voor aankleedkussen (2x) – Ik heb er zelf vier. Als erop geplast of gespuugd wordt, is het handig om wat extra te hebben.

Hydrofiele luier – Deze zijn heel handig en gebruik je heel veel! Ik heb zelf ook twee XXL hydrofiele doeken gekocht. Deze vond ik erg handig om je kindje in te bakenen of om te gebruiken als handdoek bij het zwemmen en in de zomer voor over de wagen (tegen de zon).

Flanellen luier (6x) – Dit heb ik zelf niet gekocht en ook niet gemist. Ik zou ook niet goed weten wat je hier mee moet.

Navelbandjes (3x) – Dit heb ik zelf niet gekocht en ook niet gemist.

Sudocrème of Bepanthen – Ik ben zelf een fan van Sudocrème en koop dan ook altijd de grootste pot voor op de kamer en het kleinste potje voor in de verzorgingstas.

Zuigfles (4x) – Ik vind vier flessen een beetje overdreven. Ik heb er zelf altijd twee in gebruik. Daarnaast zal ik nooit zo veel flessen inslaan zonder dat je weet of je kleintje er goed uit drinkt. Ik heb zelf wel de fout gemaakt en als aanstaande mama vier flessen ingeslagen van Avent. Maar toen bleek dat mijn kleintje hier niet goed uit dronk, dus moest ik weer andere flessen aanschaffen. Ik ben zelf overigens een grote fan van Difrax flessen, zowel mijn zoon als dochter drinken hier heel goed uit. En er zit een ventilatiesysteem in de bodem, waardoor spugen en krampen kunnen verminderen.

Magnetronstabilisator – Dit heb ik zelf niet gekocht en ook niet gemist. Ik kookte de flesjes en speentjes altijd uit in een pannetje water.

Spuugdoekjes (4x) – Ik vind 4 spuugdoekjes zelf een beetje weinig. Ik zou er wel minstens 8 kopen. Mijn kleintjes spugen en kwijlen heel wat af.

Flesverwarmer – Dit heb ik niet gekocht en ook niet gemist. Ik warm de flesjes altijd op in de magnetron. Misschien dat dit wel handig is als je op vakantie bent en je zit in een hotel zonder magnetron.

Melkpoeder container – Hiermee wordt zo’n bakje met verschillende compartimenten bedoeld, waar je voeding in kunt doen. Heel handig en onmisbaar!

Romper maat 50-56 (4x) – Ik vind 4 rompers een beetje weinig. Ik zou er zelf minstens 8 kopen. Ik doe mijn kinderen elke dag een schone romper aan, dus dan is 4 best weinig.

Voedingsshirt (4x) – Ik zou wachten met allerlei voedingskleding kopen. Straks lukt de borstvoeding niet en moet je over op flesvoeding en dan zit je met al die kleding. Daarnaast kun je ook prima borstvoeding geven zonder speciaal voedingsshirts.

Voedingskussen – Dit is niet noodzakelijk, maar wel handig als armsteun tijdens het voeden. Ik heb het zelf wel gebruikt, maar alleen de eerste weken. Sommige mensen gebruiken het voedingskussen ook tijdens de zwangerschap om ermee te slapen. Voor mij werkte dat niet, maar dit kan per persoon verschillen.

Borstkolf – Dit zou ik niet gelijk aanschaffen. Ik zou eerst wachten of het lukt met de borstvoeding en dan kijken of je het echt nodig hebt. Een kolf is best prijzig en als je het niet gebruikt is het zonde om aan te schaffen. Heb je het toch nodig, dan kun je er altijd later nog een kopen.

Wat mis ik op de lijst?

Badzitje – Dit staat op geen enkele lijst, maar dit is wat mij betreft echt de uitvinding van de eeuw. Je kindje ligt heerlijk in het zitje in bad en de beentjes zijn vrij om te spartelen. Daarnaast heb jij je handen vrij om je kleintje te wassen en krijg je geen rugpijn omdat je krampachtig je kleintje vast moet houden. Mijn oudste heeft vanaf de geboorte tot +/- 10 maanden in het badzitje gezeten, totdat hij helemaal stabiel zelf kon zitten in bad. Ook mijn jongste ligt al vanaf haar geboorte heerlijk in het badzitje. Ook handig: je kan het zitje ook zomers gebruiken in het opblaasbadje! Je kunt het badzitje o.a. kopen bij Prenatal.

Warme deken – Een warme deken om je (pasgeboren) kindje in huis warm te houden is erg handig. Ik vind zelf de wrapper van Lodger erg fijn. Deze is nu toevallig ook in de aanbieding op de website van Lodger. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een fleece deken van de Primark of Ikea gebruiken.

Slabbetjes – Je kunt natuurlijk ook spuugdoekjes gebruiken, maar zelf vind ik slabbetjes erg handig. Spuugdoekjes blijven bij mijn kinderen niet zo goed zitten.

Hebben jullie nog handige aanvullingen op de babyuitzetlijst? En wat vonden jullie overbodig? Laat het weten in een reactie. 🙂

Liefs,

Femke ♥

Advertentie

4 gedachtes over “De babyuitzet: wat heb je echt nodig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s