Mama ABC

In deze mama ABC ga ik alle letters van het alfabet langs en bij elke letter geef ik een beschrijving van een woord dat als eerste bij mij als mama opkomt. Zo kom je meer te weten over mij als mama en mijn ervaringen met het moederschap. Lees gezellig mee!

A: Aandacht
Kinderen hebben veel aandacht nodig. Finn wil graag spelen, boekjes lezen of mama helpen en Milou vindt het heel leuk als je met haar gaat dollen of gewoon lekker op schoot knuffelen. Daarnaast heb je nog de flesjes, hapjes, luiers verschonen, baddertijd en naar bed brengen. Soms is het lastig om de aandacht tussen twee kinderen te verdelen. Als ik met Milou bezig ben, wil Finn soms ook de aandacht of andersom en dat is af en toe wel eens lastig. Maar gelukkig gaat het tot nu toe goed. Finn is er nu wel aan gewend dat hij soms even moet wachten als ik met Milou bezig ben en Milou vermaakt zich soms ook prima alleen in de box.

B: Badje
Elke avond is het weer feest als de kinderen in bad mogen! Zodra ik tegen Finn zeg dat we zo in bad gaan, staat hij al halverwege de trap. Hij vindt het heerlijk om met bakjes, gieters en diertjes in bad te spelen. Ook Milou vindt het heerlijk in bad. Bij haar is het een groot spetterfestijn. Zodra ze in het water ligt, beginnen haar beentjes te trappelen en komt er een grote lach op haar gezichtje.

IMG_9042

C: Chaos
Met twee kinderen en een huishouden is het af en toe een chaos. Het huis ziet er ook regelmatig uit alsof er een bom ontploft is. Finn is heel goed in zooi maken, maar opruimen gaat nog niet zo goed. Als de kinderen ’s middags op bed liggen, ruim ik vaak het hele huis op en stofzuig ik alles beneden. En als ze ’s avonds weer naar bed gaan, doe ik hetzelfde. Naast de rommel in huis, heb je als moeder ook te maken met huilbuien, ik-wil-het-zelluf-doen buien, overal etensresten, poepluiers (en soms niet alleen in de luier), spuugwatervallen, valpartijen en het van-de-wal-in-de-sloot helpen. Je kunt je wel voorstelen dat het af en toe even ‘chaos’ is.

D: Duizendpoot
Soms ben ik net een duizendpoot als ik veel dingen tegelijk aan het doen ben. Koken met Milou op m’n arm en ondertussen Finn uit de keukenlaatjes trekken. Of een flesje geven aan Milou en ondertussen Finn een verhaaltje voorlezen. Soms kom ik gewoon handen tekort.

E: Eten
Vanaf 4 maanden ben ik bij de kinderen begonnen met hapjes en sindsdien is het maken van eten een belangrijk onderdeel in mijn moederleven. Als ouder bepaal je wat je kind krijgt en het liefst wil je natuurlijk dat dit zo gezond mogelijk is. Ik heb daarom ook altijd vers fruit en verse groente in huis. Maar heel af en toe wat lekkers moet ook kunnen, vind ik.

IMG_0249

F: Flesjes
Finn was vaak een lastige drinker en kon soms wel een uur over een fles doen. Bij hem namen alle flesjes elke dag veel tijd in beslag. Milou drinkt daarentegen keurig al haar flesjes leeg. Zij krijgt momenteel nog vier flesjes per dag en dit zijn altijd heerlijke rustige genietmomentjes (vooral als Finn op bed ligt of even rustig aan het spelen is). Sinds kort heeft Milou geen avondfles meer, dat vind ik wel lekker. Dan kunnen wij wat eerder naar bed en hoeven we Milou ook niet uit haar slaap wakker te maken.

IMG_0045

G: Gelukkig
Ik ben een hele gelukkige mama. Mijn kinderen geven mij heel veel liefde en vreugde. En samen met hun lieve papa ben ik heel gelukkig met ons mooie gezinnetje.

H: Huilen
Tja, kinderen huilen nou eenmaal af en toe. Vooral bij baby’s is het een manier van communiceren. Zij laten hiermee weten dat ze honger hebben of moe zijn. Het is grappig om te merken dat er verschillende soorten huiltjes zijn. Als Milou hongerig is, heeft ze een hele andere huil dan als ze moe is of aandacht wil.

I: Indrukken.
Kinderen doen elke dag ontzettend veel indrukken op en hier leren ze ook van. Finn praat al honderduit en als er iets is wat veel indruk maakt, zoals het vuurwerk op oudejaarsdag, dan heeft hij het er dagen daarna nog over. Ook Milou ontdekt steeds meer nieuwe dingen en begint sinds kort bijvoorbeeld met haar voetjes te spelen. Maar soms zijn er van die momenten dat er veel te veel indrukken tegelijk zijn, bijvoorbeeld op een drukke verjaardag met veel onbekenden. Het kost dan wat meer tijd om alle indrukken te verwerken. Ze worden dan hangerig en het duurt ’s avonds wat langer voordat ze in slaap komen.

J: Jaarboek
Voor allebei de kinderen heb ik een ‘mijn eerste jaar’ boek bijgehouden. Bij Finn is dit boek inmiddels vol en ben ik aan het groeiboek 1 tot 4 jaar begonnen. Milou is pas 5 maanden, dus bij haar ben ik bijna halverwege het boek. Het is erg leuk om alle mijlpalen bij te houden en natuurlijk leuke foto’s erin te plakken. Als je deze mijlpalen niet opschrijft, vergeet je het heel snel. Ik was bij Finn al een aantal dingen vergeten (eerste tandjes, eerste keer omrollen, etc). Maar als je het opschrijft in dit boek, kun je het altijd weer terugvinden. Je moet het dan natuurlijk wel goed bijhouden! Onderstaande boeken zijn voorbeelden van zo’n jaarboek, deze zijn te bestellen bij o.a. bol.com .

K: Kinderen
Bij de K denk ik gelijk aan kinderen. Ik ben super trots op mijn kinderen Finn en Milou. Ik kan me geen leven meer zonder hen voorstellen.

IMG_8133

L: Liefde
Heel cliché, maar waar: zodra je moeder wordt, voel je gelijk die onvoorwaardelijke liefde voor je kind. Wat er ook gebeurt, ik ben er voor ze. Deze liefde voor mijn kinderen is onbeschrijflijk. Maar dat hoef ik andere mama’s vast niet uit te leggen.

M: Missen
Zodra ik weg ben mis ik mijn kinderen al. Sowieso moet ik elke week drie dagen naar mijn werk, maar soms ben ik ook wel eens in het weekend een dag of avondje weg. Natuurlijk is het wel eens heerlijk om een dagje zonder kinderen op pad te zijn om bijvoorbeeld lekker met z’n tweetjes uit eten te gaan of met een vriendin te shoppen. Toch denk ik dan wel de hele dag aan mijn kinderen en mis ik ze al als ik de deur achter me dicht doe. Gelukkig word ik wel altijd op de hoogte gehouden door de oppas of door papa als ik weg ben.

N: Nee
Finn komt langzamerhand in de peuterpubertijd en dan hoor je vaak het woordje ‘nee’. Als hij iets niet mag, neemt hij geen genoegen met ‘nee’. Niks is dan goed en hij wil dan perse doen wat hij in zijn hoofd heeft. De enige manier, wat nu nog werkt, is hem afleiden met iets anders wat hij leuk vindt. Veelgehoorde quote van Finn: ‘nee, Finn doet het’.

O: Opruimen
Opruimen is iets wat ik de hele dag door eigenlijk wel doe. Is het geen speelgoed wat opgeruimd moet worden, dan is het wel de keuken, etensresten of de was.

IMG_9653

P: Plezier
Ik heb elke dag heel veel plezier met mijn kinderen. Ik geniet er echt van als ik lekker met ze aan het spelen ben en als ik zie dat zij genieten. Hun vrolijke koppies en grote lach doen mij dan helemaal smelten en maken mij gelukkig.

Q: Quotes
Sinds Finn praat, komen er af en toe hilarische quotes voorbij. Alhoewel het soms ook quotes zijn waarbij ik me diep schaam. Als hij ergens een scheldwoord heeft opgepikt bijvoorbeeld, oeps..

R: Ritme
Voor kinderen is een ritme belangrijk. Finn en Milou hebben redelijk vaste slaapmomentjes en eetmomenten. Als dit ritme verstoord wordt, merk ik gelijk dat ze ’van de leg’ zijn. Door dit ritme van de kinderen, komt je eigen leven ook een beetje in een vast ritme terecht.

S: Spelen
Elke dag opnieuw wordt er weer gespeeld. Alle dingen die ik vroeger zelf ook heb gedaan, beleef ik nu weer opnieuw met Finn en Milou. En dat is geweldig! Naar de speeltuin, de dierentuin, boekjes halen bij de bibliotheek, met de duplo spelen, kleuren, blokken bouwen enz. Ik geniet er elke dag weer van om heerlijk te spelen met mijn kleintjes.

T: Trots
Ik ben er trots op dat ik moeder ben. Moeder zijn is niet altijd vanzelfsprekend en ik ben daarom heel blij dat ik moeder mag zijn van mijn prachtige kinderen. Ik ben ook enorm trots op mijn kleintjes. Eerste lachje, eerste hapje, eerste stapje en eerste woordjes, ik voel me trots bij elke ontwikkeling die zij doormaken. Ik ben trots op wie ze zijn.

U: Uitslapen
Bij de U denk ik gelijk aan uitslapen. Dat lijkt me af en toe wel weer eens heerlijk! Met kinderen is uitslapen namelijk verleden tijd. Onze kinderen zijn altijd vroeg wakker. De ene keer vroeger dan de andere keer, maar later dan 6.45 uur is het nooit. Dat is trouwens een keurige tijd. Gisteren was Milou 5.15 uur klaarwakker, dat zijn helaas mindere tijden.

V: Verschonen
Als mama verschoon je heel wat luiers op een dag. Allebei mijn kinderen zitten nog in de luiers, dus dat zijn zo’n 10 luiers per dag. En dat zijn natuurlijk niet allemaal plasluiers. Soms heeft Finn nog wel eens een ongelukje en is zijn luier helaas niet groot genoeg. Oeps..

W: Welterusten
Welterusten doet me denken aan alle slaapjes van de kinderen. De kinderslaapjes staan vaak ook centraal in mijn (mama)dagindeling. Het ritme van je kindje wordt o.a. bepaald door de slaapjes. Als mijn kinderen een paar dagen slecht slapen, merk ik het gelijk. Ze worden hangerig en zeurderig en niks is dan nog goed. Milou heeft momenteel drie slaapjes op een dag en Finn alleen een middagslaapje. Het is dus soms best even uitkienen als ik overdag nog de deur uit wil gaan. Tussen welke slaapjes en voedingen kunnen we weg? Gelukkig slaapt Milou ook wel goed in de wagen en soms plan ik het zo, dat ze hun middagslaapje in de auto kunnen doen. Want ook in de auto wordt er vaak wel goed geslapen.

IMG_0248

X: Xmas
Tsja, welk woord moet er nou bij de X? Ik dacht eerlijk gezegd gelijk aan Xmas, ofwel Kerstmis! Ik houd zelf heel erg van de kerst en vond de eerste kerst met mijn kinderen dan ook heel speciaal. Afgelopen kerst was het voor Milou haar eerste kerst en voor Finn zijn tweede. Ze snappen zelf nog niet wat kerst is, maar vonden het wel heel gezellig met de familie en natuurlijk de kerstboom. En mama vind het natuurlijk geweldig om een leuke kerstoutfit te kopen!

Y: Yoghurt
Bij de Y dacht ik gelijk aan Yoghurt. Mijn kinderen zijn hier namelijk dol op. Ondanks dat het vaak een kliederboel wordt, is de yoghurt altijd een hoogtepunt ’s avonds na het eten.

Z: Zwitsal
Onze badkamer staat vol met Zwitsal. Heerlijk om een lekker schuimbad mee te maken en de haartjes mee te wassen. En het ruikt ook nog eens heerlijk! Daarnaast gebruik ik ook de babyolie, zwitsal op het wangetje en de bodylotion.

Liefs,

Femke ♥

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s