10 tips voor vliegen met kinderen

IMG_4118

Wij hebben nu twee keer een vliegvakantie met kinderen gehad. De eerste keer waren we nog alleen met Finn. Afgelopen meivakantie was ook Milou erbij. De eerste keer vliegen met een kind vond ik best spannend. Ik had geen idee hoe het zou gaan en hoe het is om met een kind op schoot te zitten de hele vlucht. Ik houd zelf al niet echt van vliegen en was heel benieuwd hoe de kinderen zouden reageren. Ik had van tevoren opgezocht wat je wel en niet mee mag nemen en wat handige tips zijn voor het vliegen met kinderen. Aan de hand van mijn eigen ervaring deel ik hierbij 10 tips voor vliegen met kinderen.

1. Plek in het vliegtuig
Allereerst is het fijn als je als ouders bij elkaar kunt zitten. Daarnaast is het handig als je bij het gangpad zit, zodat je af en toe met je kindje kunt wandelen of naar de wc kunt gaan. Ook is het handig als je een beetje dicht bij de wc zit. Als je helemaal achterin zit heb je ook geen mensen achter je zitten en helemaal voorin geen mensen voor je. Scheelt ook weer!

2. Vervoeren van je kind
Je mag een paraplubuggy meenemen tot aan de gate. Dat is erg handig, want zo hoef je je kind niet te tillen en voorkom je dat je kindje alle kanten op loopt. Ik vond dit zelf ideaal. Ook kun je ervoor kiezen om je kindje in een draagdoek te doen, ook dan heb je je handen vrij. Daarnaast mag je ook een maxi cosi meenemen tot aan de gate. Houd er wel rekening mee dat je hier dan mee moet sjouwen, want een wagenonderstel mag je weer niet meenemen. Deze moet ingecheckt worden met de koffers.

3. Goed gevulde luiertas
Zorg dat je op alles bent voorbereid en neem een goed gevulde luiertas mee. Zorg voor voldoende luiers, doekjes, slabbetjes, spuugdoeken enz. Neem ook een extra setje kleding mee. Finn had in het vliegtuig een ongelukje gehad en al z’n kleding zat onder, dan is het wel fijn als je extra kleding en voldoende doekjes mee hebt.

4. Eten en drinken 
Neem voldoende eten en drinken mee, zodat je je kindje altijd wat kan aanbieden. Eten is vaak een goede afleiding. Daarnaast is de lucht in een vliegtuig droog, dus vaak hebben kinderen tijdens een vlucht meer dorst en drinken dus meer. Babyvoeding mag je gewoon meenemen door de douane. Ook potjes fruit en groente kun je gewoon in je tas stoppen. Ik had voor Milou twee flessen mee met water erin, dit was ik vergeten leeg te gooien. Maar ook dit mocht ik gewoon meenemen, omdat het voor flesvoeding was. Verder kun je vaak na de douane ook water of drinken kopen.

5. Speelgoed 
Neem verschillende speeltjes mee. Een kind is vaak snel klaar met één speeltje, dus is het handig als je meerdere dingen meeneemt. Zorg er wel voor dat je geen speeltjes met hard geluid of muziek meeneemt. Dat is niet zo fijn voor de mensen die om je heen zitten. Ik had voor Finn (voorlees)boekjes, een autootje en een kleurboek met kleurpotloden mee. Voor Milou een knisperboekje, een speelketting, een speelgoedtelefoon en een knuffeltje.

6. Tablet of smartfoon
Een tablet of smartfoon is bij Finn vaak een goede afleiding als hij hangerig of zeurderig is. Houd er rekening mee dat je in het vliegtuig geen internet hebt, dus een filmpje van youtube opzetten wordt lastig. Maar er zijn heel veel leuke baby/peuter apps, die je van te voren op je tablet of smartfoon kunt zetten en die geen internet nodig hebben.

7. Oorpijn 

Kinderen kunnen tijdens de vlucht last hebben van hun oortjes, vooral tijdens het stijgen en landen. De eerste keer had Finn hier heel erg last van, tijdens het dalen was het dan ook non-stop krijsen van de pijn. Heel zielig. Gelukkig heeft hij er de tweede keer geen last meer van gehad. Wat wellicht kan helpen is een speentje of iets eten of drinken tijdens het stijgen of landen. Als je kindje verkouden is, komt er veel druk op de oren bij het stijgen en landen. Zorg er dan voor dat je een neusspray hebt en houd het neusje zo goed mogelijk open.

8. Dekentje
Een dekentje is erg handig voor als het wat frisser wordt, maar ook kun je dit goed gebruiken voor je kindje om lekker te liggen tijdens het slapen. Ik vond het zelf wel fijn om een dekentje onder mijn arm te hebben als je kindje in je armen slaapt.

9. Wandelen
Voor kinderen is het vaak moeilijk om lang stil te zitten. Ga daarom af en toe een stukje lopen. Laat ze niet rennen door het gangpad, dat vinden andere passagiers vaak irritant. Neem ze mee aan de hand en loop een paar keer heen en weer.

10. Vertel wat er gebeurt
Leg je kindje uit wat je gaat doen, wat er in het vliegtuig gaat gebeuren en wat de stewardess doet. Door te blijven praten weet je kindje wat hij/zij kan verwachten. Probeer zelf ook altijd rustig te blijven. Laat je niet opjagen en raak niet gestrest. Kinderen voelen dit aan. Neem dus vooral de tijd.

Hebben jullie wel eens gevlogen met kinderen? En hoe ging dat?

Liefs,

Femke ♥

Advertentie

Een gedachte over “10 tips voor vliegen met kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s