Verschillen tussen de eerste en de tweede zwangerschap

IMG_8541

In één van mijn eerste blogs vertelde ik over de ervaring van mijn eerste zwangerschap. Maar hoe is het nou bij een tweede zwangerschap? Is een tweede zwangerschap echt zo anders? Hoewel allebei mijn zwangerschappen voor mij heel speciaal en bijzonder waren, heb ik mijn zwangerschappen wel heel verschillend ervaren. De ervaring kan natuurlijk per persoon anders zijn, maar ik denk dat een aantal verschillen tussen een eerste en een tweede zwangerschap zeker herkenbaar zullen zijn.

Hoera, ik ben zwanger!
Bij de eerste zwangerschap stonden de mensen als het ware in de rij om mij te feliciteren toen ik vertelde dat ik zwanger was. Iedereen vond het zo speciaal en bijzonder dat ik zwanger was en vooral dat ik moeder werd. Wij hadden dan ook een enorme berg kaartjes gekregen met felicitaties. Bij de tweede zwangerschap leek het speciale er een beetje af te zijn voor de omgeving. De berg met kaartjes was nu een klein rijtje kaartjes op de kast. Ook het kraambezoek bij ons eerste kindje was een stuk drukker dan bij de tweede. De omgeving is er al aan gewend dat je moeder bent en gaat er blijkbaar vanuit dat er wel een keer een tweede komt. De komst van een tweede kindje wordt waarschijnlijk minder speciaal gevonden dan een eerste kindje.

Zwangerschapskwaaltjes
Bij de eerste zwangerschap had ik veel meer last van zwangerschapskwaaltjes. De misselijkheid hield langer aan, ik was veel meer vermoeid en ik had veel minder energie om dingen te ondernemen. Bij de tweede zwangerschap had ik ook geen tijd om toe te geven aan de vermoeidheid, want mijn zoontje had me nodig! Deze vermoeidheid kwam na de bevalling overigens dubbel en dwars terug en is helaas tot op heden niet meer over gegaan.

Buikfoto’s
Bij de eerste zwangerschap werd de eerste bolling van je buik gelijk vastgelegd en daarna volgde keurig elke week een serie foto’s. Mijn hele telefoon stond er vol mee. Buik nummer twee moest het doen met wat minder aandacht, hiervan werd af en toe een selfie gemaakt. Ik was minder intensief met mijn dikke buik bezig. De meeste buikfoto’s van de tweede zijn van de laatste weken van mijn zwangerschap. Ook heb ik toen nog een fotoshoot gedaan met mijn zoontje en vriend erbij. Deze foto staat nu op de babykamer.

Herkenning
Veel ontwikkelingen van je tweede zwangerschap zijn een herkenning van de eerste keer. De groeiende buik, de echo’s en het eerste schopje vergeleek ik met de eerste zwangerschap. Veel kwaaltjes van mijn tweede zwangerschap herkende ik van de vorige keer en kon ik daardoor sneller een naam geven, zoals: bandenpijn, bekkeninstabiliteit en indalingssteken. Ik wist nu dat dit erbij hoorde en maakte me daardoor minder zorgen.

Tweede zwangerschap gaat sneller
Mijn tweede zwangerschap leek veel sneller te gaan dan de eerste zwangerschap. Bij de eerste keer was alles nog onbekend en wist ik niet wat me te wachten stond. De tijd tussen de echo’s leek een eeuwigheid te duren en ik kon niet wachten om mijn kleintje te zien en om te ervaren hoe het is om moeder te zijn. Bij de tweede zwangerschap wist ik al een beetje wat me te wachten stond. Ook was ik al moeder en had ik mijn handen vol aan mijn zoontje die de hele dag aandacht nodig heeft. Hierdoor was ik minder aan het ‘wachten’ en leek de tijd veel sneller te gaan.

Bevalling
Van tevoren werd me al verteld dat de bevalling van de tweede sneller zou gaan dan de eerste. Dat vond ik niet zo erg, want mijn eerste bevalling was erg heftig en er leek geen einde aan te komen. Dit bleek ook te kloppen. Mijn tweede bevalling duurde de helft korter en alles ging gelukkig iets sneller en soepeler. Bij een tweede bevalling geldt meestal wel: hoe minder weeën vooraf, hoe meer naweeën. En ook dat bleek zo te zijn. Ik had na de eerste bevalling helemaal geen last van naweeën en na de tweede bevalling had ik de eerste paar dagen veel last gehad van naweeën.

Hoe hebben andere mama’s van twee of meer kinderen de verschillende zwangerschappen ervaren? Laat het weten in een reactie. 🙂

Liefs,

Femke ♥

IMG_8547

33 weekjes zwanger van de Milou

Advertentie

Een gedachte over “Verschillen tussen de eerste en de tweede zwangerschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s